Stambyte – FAQ – Frågor och svar

Vi undrar vad som gäller kring ev. återställande av exempelvis kakel, diskbänk, köksskåp om det skulle bli aktuellt?
Skador återställs. 

Jag önskar behålla inredning alt köpa egen i/till vårt badrum/kök istället för det som ingår enligt avtalet. Hur gör jag då?
När det gäller avsteg från den avtalade inredningen måste entreprenören avgöra om de kan lämna garanti på arbetet eller inte. Säger de nej måste arbetet utföras efter besiktningen. Inredningen ska vara hel och uppfylla alla eventuella krav samt möjlig att montera utifrån de nya förutsättningarna. Observera att om befintlig inredning ska behållas för återmontering (eller av annan anledning) måste man själv tillse att den nedmonterats innan arbetet i lägenheten påbörjas.

Vi undrar om det räcker med att plugga igen avloppen på en lite toalett (där vi nu har skafferi) och där det tidigare varit kök som nu är ett sovrum?
Skriv frånval till entreprenören gällande WC så utför de minsta möjliga (utan kostnad för föreningen) i WC. Kassetten måste installeras för att rören måste gå till WC över och under. Toalett och tillvattenledning pluggas i kassetten.

Vi undrar om den period för stambyte som är planerad i trappa D dvs. v.37-44 kan komma att ändras? 
RSB arbetar efter stammar och er lägenhet innehåller tre stammar så er lägenhet är planerad att renoveras v36-44 och förberedelser sker under v 35.

Hur kommer planlösningen vara i badrummen? När får vi information om förslag till det och kommer vi då kunna komma med synpunkter? 
Standardbadrummen är ritade till den 14 juni. Då kommer de att sättas upp i källaren utanför visningsrummet och frågor kan skickas till formuläret.

Hur mycket plats behövs för att de ska kunna jobba i köket och sovrummet? Dvs hur mycket av möblerna där måste flyttas?
1,5-2 meter framför köksinredningen. Gällande sovrum beror det på vilket som är ditt sovrum. Är det där du har ett pentry är det som i ett kök.

Går de fastmonterade toaletterna att byta och laga? Ex om en toalettstol blir sliten eller skadad? 
Ja

Går det då att byta till en annan modell om den ursprungliga modellen inte längre finns tillgänglig? Tänker att detta kommer vara relevant med tanke på att stammarna förväntas hålla i 50 år.
Ja. Om fästet är motsvarande.

Vad skulle det kosta i tid och pengar att ändra till mindre klinkers? Går det att ändra vilket klinkers som ska vara standard om alla är överens om att mindre klinkers vore fördelaktigt?
Styrelsen har förhandlat om en ytterligare möjlighet att välja 100×100 klinkers. Det ingår numer i standarden och kostar inget ytterligare.

Kan man laga spolknappen på toaletten om den går sönder?
Ja

Vi har diskmaskin inkopplad i köket. Kommer entreprenören koppla om den åt oss?
Entreprenören återkopplar diskmaskinen om den från början är korrekt ansluten och inkopplad på VA-nätet.

Hur sker uppvärmning i badrummet? Är handdukstorken enda värmekällan? Är den elektrisk eller vattenburen? 
Handdukstorken kommer att kopplas in på husets vattenburna värmesystem och blir enda värmekällan om ingen elektrisk golvvärme installeras.

Har den (handdukstorken) termostat?
Nej.

Var ska dusch, blandare och toalett vara i badrummet? När får man reda på om arkitekten ritning på badrummen?
Standardbadrummen är ritade till den 14 juni. Då kommer de att sättas upp och frågor kan skickas till formuläret.

Om man vill ha tvättmaskin i sitt badrum finns det möjlighet att ha välja vilken sida man ska ha tvättmaskinen på så man kan få plats med både duschväggar och tvättmaskin?
Skriv önskemål till RSB,  följer de rätt regler kan det vara möjligt.

Får man välja bredd på duschväggarna? 
Nej.

Kan man ha en fast vägg och en rörlig vägg? Vilket ingår då i priset?
Fast vägg (med stag) ingår i priset. Väljer du rörliga väggar (tillval) kan den ena troligen göras fast med stag.

Kan man se hur de olika fogarna ser ut?
Ja, finns att se i visningsrummet i källaren

Vi vill behålla vårt badkar och önskar alltså ingen duschvägg. Kan vi få en badkarsblandare utan extra kostnad istället för en vanlig eftersom vi inte behöver ett nytt badkar? Hur markerar vi i så fall detta i tillvalslistan? 
Nej. Ni kan göra frånval och utföra arbetena i egen regi efter slutbesiktning.

Vi har golvvärme i vår hall utanför den lilla wc:n. Den har en separat termostat. Kommer den påverkas av stambytet?
Frågan utredes på plats.

Jag undrar om jag kommer att få behålla min golvbrunn i wc rummet? Och hur vi löser att jag vill ha wc helkaklat?
Nej. Ni kan göra frånval och utföra arbetena i egen regi efter slutbesiktning. Observera att avs. avloppsbrunnen så behöver det dessutom undersökas vilken påverkan det får för underliggande lägenhet.

Vilken fog är ljus respektive mörk? Mapei silvergrå nr. 111 eller Mapei cementgrå nr. 113?
111 är “ljus” och 113 är “mörk”. Båda finns att se i visningsrummet i källaren.

Har en  andra wc då lägenheten är omgjord till en 4a, vilket gör om jag förstått det rätt att det blir 3 stammar som dras hos mig, kommer det påverka byggtiden?
Ja, RSB arbetar efter stammar och inte efter lägenheter. Räkna grovt med en vecka extra per stam utöver en.

13
Det står att det ingår Köksblandare (Oras Saga Style) förberett för diskmaskinavstängning. Jag har en ny köksblandare och vill inte att ni rör den (behöver alltså inte ny köksblandare). Hur kan jag förmedla det på dokumentet? 

Se svar ovan om annan inredning

14
Avseende Badrummet, ni skriver Duschväggar (flertal) både i delen som ingår (med fast skiva) och i tillvalet (rörlig skiva). Blir det två duschväggar (som en duschkabin???) eller er det bara en duschvägg där man bestämmer om man vill fast eller rörlig (tillval) skiva ?
Fast vägg (med stag) ingår i priset. Väljer du rörliga väggar (tillval) kan den ena troligen göras fast med stag.

15
För att kunna bestämma om jag ska ha en fast eller rörlig duschvägg önskar jag få se en ritning var toalett, handfat och dusch är placerad.
Standardbadrummen är ritade till den 14 juni. Då kommer de att sättas upp i källaren utanför visningsrummet och frågor kan skickas till formuläret. Skriv under önskemål till entreprenören.

16
Gällande klinker i badrum, även om man väljer större storleken behöver väl klinker i duschen/närmare golvbrunnen vara av mindre storlek för fallets skull?
Nej

17
Varför går det inte att få fogarna i färg med kakel/klinker?
Det går. 111 är ljusgrå och 113 är mörkgrå.

18
Vi har ett fönster på badrummet. Hur kommer man göra med duschväggarna då? För nuläget har vi bara en duschvägg. Det vore synd att blockera fönstret med en glasvägg. 
Standardbadrummen är ritade till den 14 juni. Då kommer de att sättas upp i källaren utanför visningsrummet och frågor kan skickas till formuläret. 

19
Finns det möjlighet att ha kvar sina ”möbler” på badrummet om man tycker att ens skåp och byrå på badrummet är bättre/snyggare än dem man får genom renoveringen? 
Se svar ovan om annan inredning

20
Borde inte golvvärme i WC vara billigare med tanke på storleksskillnaden?
Priserna på tillval regleras enligt kontraktet med entreprenören.

21
Kommer det finnas en kommod under handfatet på WC? Om inte, kan jag få monterat detta om jag själv skaffar kommoden ?
Nej, det kommer det inte. Nej. Du kan utföra arbetena i egen regi efter slutbesiktning.

22
Gäller Badrummet! Jag skulle vilja ha ett annat handfat med kommod som har lådor? Kan jag köpa detta själv och få monterat så den 5 åriga garantin gäller?
Se svar ovan om annan inredning

23
Ingår målning foder och karm om man lägger till tillval ny WC dörr eller behöver jag kryssa i båda tillvalen? Undrar också om lås och handtag ingår vid tillval ny WC dörr?
Vid byte av befintliga dörrar (tillval) till nya ingår ny wc-dörr inkl. karm och foder i vit standardkulör utföres i ljudkrav lika befintliga med beslagning motsvarande befintliga dörrar.